Afdrukken

 

Reddingsoefening drenkelingenklepIn navolging van de oefendag met de KNRM in 2008 is in september 2009 een vervolg oefening georganiseerd. Deze oefening was noodzakelijk omdat de reddingsboot van de KNMR, steunpunt Eemshaven, was aangepast met een drenkelingenklep. Deze hydrolisch schanierende klep was op de achterzijde van de boot gemonteerd en moest het binnenhalen van drenkelingen vergemakkelijken. Voordat deze wijze van het redden van drenkelingen in de praktijk kon worden uitgevoerd wilde de bemanning zich daarin eerst bekwamen. Omdat de jaarlijkse oefening met Aquarius Dive Training toch was gepland kon het werken met de drenkelingenklep gelijktijdig worden geoefend.

 

De oefening werd  zoals we al vaker hadden gedaan eerst in de beschutte haven, Eemshaven, uitgevoerd waarbij diverse scenario's konden worden getest. Uit de oefeningen bleek dat het werken met de drenkelingenklep vele malen éénvoudiger werkte dan met de traditionale vangnet aan de bakboordzijde van het schip. Wel moet rekening worden gehouden met golfslag en stroming van water welke door de jetsets werd veroorzaakt. 
Nadat de oefeningen op correcte wijze in de beschutte haven werden uitgevoerd werden ze nogmaals herhaald op de Eems. Voor beide partijen was dit wederom een leerzame dag. Na de debriefing en evaluatie werd afgesproken dat we de oefeingen nogmaals zouden herhalen maar dan met een stevigere bries.  Foto's van de oefening zijn te bekijken in de Fotogalerie